BIT maakt gehakt van ict-modernisering bij KvK

Kamer van Koophandel heeft de drie doelstellingen niet duidelijk opgelegd aan ict-programma Kern Gezond

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) is ‘flink geschrokken’ van het ict-programma Kern Gezond bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het programma werd begin 2017 gestart om de systemen achter het handelsregister te consolideren en moderniseren, maar boekt weinig voortgang terwijl de kosten oplopen.

Ict-programma Kern Gezond had oorspronkelijk tot doel om de twee systemen achter het handelsregister te consolideren: het Handelsregisterdomein (HRD) uit 2010 en het Nationale Mutatieprogramma (NMP) uit 1990. NMP zou na de bouw van het HRD worden uitgefaseerd, maar dat is niet gebeurd door andere prioriteiten vanuit de organisatie. De twee systemen bestaan nu naast elkaar. Ze hebben elk hun eigen archief, bevatten gegevens die niet in het andere systeem staan en worden beiden nog gebruikt voor bepaalde informatieproducten.

In 2017 bepaalde de KvK dat het nieuwe HRD-systeem de eenduidige gegevensbron moest worden. Dit systeem moest bovendien beter worden ontsloten met nieuwe informatieservices en verbeterde zoekfunctionaliteit. De werkzaamheden hiertoe, ondergebracht in het ict-programma Kern Gezond, zouden drie jaar duren en 34,7 miljoen euro kosten. In oktober 2018 bleek de doorlooptijd echter te zijn opgelopen tot vier jaar en de begroting 39 miljoen euro te bedragen.

Het programma heeft inmiddels 15,5 miljoen euro gekost, wat maandelijks oploopt met ongeveer 800.000 euro. En dat terwijl Kern Gezond ‘voor dit bedrag nog nauwelijks geaccepteerde software heeft opgeleverd, die bijdraagt aan de hoofddoelen van het programma’, aldus het BIT.

Lees het hele artikel op www.computable.nl

 

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter