Nederlandse bedrijven aan kop met digitalisering

Een op de tien respondenten is niet bekend met de mogelijkheden om te digitaliseren en automatiseren

Qua digitalisering steekt het Nederlandse bedrijfsleven met kop en schouders uit boven andere Europese landen. Dit geldt zowel voor de digitalisering van documenten als voor de automatisering van processen. Dat concludeert Kyocera. De leverancier van producten voor beheer en reproductie van documenten ondervroeg in zes Europese landen en Turkije telkens ongeveer 250 bedrijven over hun mate van digitalisering.

Nagenoeg drie kwart van de Nederlandse bedrijven heeft minstens de helft van zijn zakelijke documenten gedigitaliseerd, aldus Kyocera. Dit is hoger dan bedrijven elders in Europa. Hekkensluiter is het Duitse bedrijfsleven, waar amper 47 procent van de ondernemingen hun documenten digitaliseert.

Nederlandse ondernemingen scoren ook relatief hoog als het aankomt op procesautomatisering. Bijna drie kwart van hen zou de bedrijfsprocessen volledig of gedeeltelijk hebben geautomatiseerd. Slechts acht procent blijkt nog helemaal niet met procesautomatisering bezig te zijn. Opnieuw zijn onze oosterburen het minst ver op dit vlak. Daar heeft nog geen 48 procent de processen geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd en geeft zelfs een op de zes aan er helemaal niet mee bezig te zijn.

Bedrijfsgrootte

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de mate van automatisering afhankelijk is van de bedrijfsgrootte. Hoe groter de onderneming, hoe meer prioriteit het heeft. Zo stelt ruim 24 procent van de organisaties met meer dan vijfhonderd medewerkers procesautomatisering als strategisch doel, terwijl amper vijftien procent van de eenpitters dat doet.

Ruim een op de tien respondenten blijkt niet bekend te zijn met de mogelijkheden om te digitaliseren en automatiseren. Ongeveer de helft noemt document management-systemen als oplossing om bepaalde bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Data warehousing, werknemersportals en enterprise content management-systemen worden iets minder vaak genoemd. Kyoceraconcludeert daaruit dat er nog een flinke markt te winnen valt.

Geen prioriteit

Er is een grote groep ondernemingen die bewust kiest om niet in digitalisering van documenten en procesautomatisering te investeren. Voor ruim 38 procent van hen geldt dat ze er geen prioriteit aan geven, bijna dertig procent heeft er geen budget voor en bijna twintig procent twijfelt over de toepasbaarheid van geboden oplossingen.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter