Projectenparadox nader verklaard

Ondanks onze ambitie om te minderen zijn we in zeven jaar van vijftig naar meer dan honderd projecten per jaar gegaan! Maar de oplossing is dichtbij. Vandaag starten we een nieuw project dat tot doel heeft het aantal projecten eens flink terug te dringen.

Projecten zijn nog steeds dé meest toegepaste ‘best’ practice in het bedrijfsleven. Verandering? Start een project! Een duidelijke opdracht, een goede project manager en succes verzekerd. En wanneer het aantal projecten laag is en de opdracht in lijn met de missie/visie van de organisatie werkt dit ook prima. Dit verandert echter snel wanneer het aantal projecten toeneemt en de achterliggende opdracht steeds minder in lijn is met de missie/visie van de organisatie, maar meer met die van de opdrachtgever.

In organisaties waar projecten de regel zijn en niet de uitzondering zien we dat de kwaliteit terugloopt, de planning vaker niet dan wel wordt gehaald en kosten uit de hand lopen. Als resultaat daarvan raken werknemers gedemotiveerd en bestuurders ontevreden. Dit laatste zorgt er vervolgens weer voor dat er nieuwe projecten worden gestart, vaak zelfs met de resources van de nog lopende projecten. En zo ontstaat er een vicieuze cirkel, alleen dan wel de verkeerde kant op.


Dit was het eerste stuk van een artikel op Computable. Lees verder »

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter