EBSCO-project OpenDissertations.org live gegaan

EBSCO-project OpenDissertations.org live gegaan

 

 

 

 

~ Al meer dan 1 miljoen digitale proefschriften toegezegd sinds de start van het project ~

 

 

Rijsenhout, 11 april 2018 — OpenDissertations.org, het project van EBSCO Information Services (EBSCO) en BiblioLabs is nu live. Meer dan 800.000 elektronische theses en dissertaties (ETD) zijn nu openbaar beschikbaar en doorzoekbaar, en naar verwachting zal in juni al de grens van 1 miljoen overschreden worden.

 

EBSCO Open Dissertations™ faciliteert open en gratis toegang tot ETD-metadata en -content. Naast de volledig open website zal EBSCO ook EDT-metadata opnemen in EBSCO Discovery Service™ om de vindbaarheid en toegankelijkheid van deze documenten verder te verbeteren. Nu meer en meer universiteiten hun eigen proefschriften op het open web hosten en distribueren, willen EBSCO en BiblioLabs een nieuwe oplossing aanbieden die deze waardevolle content kosteloos bundelt en beschikbaar stelt. EBSCO Open Dissertations breidt het bereik van deze content uit naar geïnteresseerde gebruikers wereldwijd en stimuleert het gebruik van institutional repositories.

 

Het project staat open voor bibliotheken over de hele wereld. Eén van de eerste deelnemers waarvan data geladen wordt, is de EThOS Service van de British Library. BiblioLabs CEO Mitchell Davis: “De British Library is al jaren een geweldige innovatiepartner van ons, en dit project is een enerverende nieuwe stap in onze samenwerking.”

 

Davis legt uit dat de reacties van bibliotheken aantonen dat het opstarten van dit project een goede keuze is geweest: “We zien aan het aantal bibliotheken dat toegezegd heeft mee te willen werken, en zeker aan het aantal reacties dat binnen zeer korte tijd binnen kwam, dat er echt behoefte is aan een dergelijk initiatief. We zijn van plan onze samenwerking met EBSCO en met bibliotheken voort te zetten om zo de ETD-community en deze onderzoeksstroming ook op de lange termijn te ondersteunen.”

 

Momenteel nemen meer dan 30 organisaties van vier verschillende continenten deel aan het project. Deze instellingen zijn samen goed voor meer dan 1 miljoen proefschriften die doorzoekbaar zullen zijn via www.opendissertations.org. Sinds de lancering van het initiatief in november 2017 hebben al meer dan 50 organisaties contact opgenomen om deelname aan het project en toezegging van bronnen te bespreken.

 

Michael Laddin, Senior Vice President of Product Management bij EBSCO, zegt dat de positieve reacties die al snel op de introductie van het project volgden, demonstreren dat EBSCO Open Dissertations tegemoet komt aan de behoefte om ETD-informatie toegankelijker te maken: “Het ondersteunen van open source softwaremodellen voor de bibliotheekmarkt is zeer belangrijk voor EBSCO. Met OpenDissertations.org creëren we nieuwe modellen voor de vindbaarheid en toegankelijkheid van content waarbij we nauwer samenwerken met bibliotheken. Samen met BiblioLabs werken we eraan dit potentieel optimaal te benutten.”

 

OpenDissertations.org is een volgende stap in een doorlopend proces voor de openstelling van dissertaties. In 2014 ontwikkelden EBSCO en de H.W. Wilson Foundation American Doctoral Dissertations, een digitale bron met indexering van H.W. Wilson’s printpublicatie Doctoral Dissertations Accepted by American Universities, 1933-1955. In 2015 ging de H.W. Wilson Foundation akkoord met het bieden van ondersteuning bij de uitbreiding van American Doctoral Dissertations met records van proefschriften van 1955 tot het heden, om zo tot één portal voor ETD’s te komen die online toegankelijk is en toegevoegd kan worden aan universiteitsprofielen.

 

Bezoekt u www.opendissertations.org voor meer informatie over het project en om te ontdekken hoe u deel kunt nemen aan EBSCO Open Dissertations. Bibliotheken die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen hiervoor tevens contact opnemen met hun contactpersonen bij EBSCO.

 

Over EBSCO Information Services

EBSCO Information Services (EBSCO) is de toonaangevende leverancier van discovery-oplossingen met ruim 11.000 klanten in meer dan 100 landen. EBSCO Discovery Service™ (EDS) is de oplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige informatiecollectie van een organisatie gezocht kan worden en die relevantiebepaling van ongeëvenaarde kwaliteit en uitgebreide maatwerkmogelijkheden biedt. EBSCO is tevens gerenommeerd leverancier van online wetenschappelijke content met een aanbod van onder meer honderden databanken, historische archieven, point-of-care informatie en tools voor corporate learning. Daarnaast is EBSCO erkend speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang met beheerdiensten voor meer dan 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten en toegang tot ruim 1.000.000 e-books. Kijkt u voor meer informatie op onze website. EBSCO Information Services is een divisie van EBSCO Industries, Inc.

 

Over BiblioLabs

BiblioLabs is leider in de ontwikkeling, verzameling en distributie van Open Education Resource (OER) en Open Access (OA) content naar academische instellingen. Het BiblioBoard-platform is erop gericht toegang tot informatie voor studenten en wetenschappers te verbeteren door middel van een simpele, intuïtieve en moderne gebruikersomgeving en de beste tools voor de ontwikkeling van OER en OA content. De organisatie werkt samen met openbare en academische instellingen in alle soorten en maten om informatietoegang voor alle studenten te verbeteren en kosten te verlagen.

 

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter