FOLIO lanceert release ‘Goldenrod’

Versie 1 van open-source-bibliotheekplatform is klaar voor ingebruikname

De open-source-community van FOLIO heeft een nieuwe release gelanceerd met de naam ‘Goldenrod’. Deze release markeert de afronding van versie 1 van de bibliotheekfunctionaliteiten van het open-source-platform en de start van een nieuwe fase waarin het platform op grotere schaal in gebruik genomen kan worden.

FOLIO is een project dat bibliotheken, ontwikkelaars en serviceleveranciers bijeenbrengt om hun expertise in te zetten voor de ontwikkeling van een bibliotheekservicesplatform (Library Services Platform, LSP) dat open source beschikbaar gesteld wordt. De nieuwe Goldenrod-release omvat alle kernfunctionaliteiten van bibliotheeksystemen, wat betekent dat versie 1 van het platform klaar is voor ingebruikname door bibliotheken die hun traditionele Integrated Library System (ILS) of LSP willen vervangen door een open-source-systeem.

Jesse Koennecke, uittredend voorzitter van de FOLIO Product Council en Director of Acquisitions & E-Resource Licensing Services bij Cornell University Libraries, zegt dat de Goldenrod-release voor de FOLIO-community een verschuiving betekent van het ontwikkelen van kernfunctionaliteiten naar een focus op nieuwe en uitgebreidere functies die na de initiële planning van de roadmap geïdentificeerd zijn: “Nu bibliotheken FOLIO actief aan het implementeren zijn, heeft het project een mijlpaal bereikt die we toen we begonnen voor ogen hadden: het bieden van functionaliteiten waarmee bibliotheken de stap kunnen maken naar een open-source-bibliotheeksysteem. We zijn erg verheugd nu verder te werken aan aanvullende functies die het FOLIO-platform uitbreiden met innovatieve opties om bibliotheken nog beter van dienst te kunnen zijn.”

Harry Kaplanian, Vice President of Product Management for FOLIO Services bij EBSCO Information Services, is lid van FOLIO’s Product Council en facilitator van de FOLIO-roadmap. Hij geeft aan dat de Goldenrod-release betekent dat de kernfunctionaliteiten van FOLIO klaar zijn voor ingebruikname: “De volledige FOLIO-community heeft enorm hard gewerkt aan versie 1 zodat bibliotheken het FOLIO-platform en de applicaties voor bibliotheekservices kunnen gaan implementeren.”

De academische instellingen die FOLIO implementeren, kiezen daarvoor verschillende methodes. Sommige bibliotheken gaan van start met de ERM-functionaliteiten (Electronic Resource Management) alvorens hun huidige ILS te vervangen of aanvullende FOLIO-apps voor bijvoorbeeld circulatie en inventarisatie in gebruik te nemen. Andere bibliotheken hebben de overgang van hun traditionele bibliotheeksysteem naar FOLIO zo gepland dat deze samenvalt met de Goldenrod-release. Er zijn tevens organisaties die later dit jaar of in 2021 hun livegang met FOLIO gepland hebben staan.

De eerstvolgende FOLIO-release draagt de naam ‘Honeysuckle’ en wordt in oktober verwacht. Kijkt u voor meer informatie over de community en toekomstige releases op https://wiki.folio.org.

Over FOLIO

FOLIO is een samenwerkingsverband tussen bibliotheken, leveranciers, ontwikkelaars en consortia dat open source technologie ontwikkelt en bibliotheekdiensten op basis van een toekomstvisie voor bibliotheken herdefinieert en innoveert. Door te bouwen op de wensen van bibliotheken en gebruik te maken van hun expertise en de capaciteiten en mogelijkheden van leveranciers, wil FOLIO bibliotheken helpen de dienstverlening die ze bieden en de rol die zij spelen binnen hun organisatie opnieuw te definiëren. FOLIO draagt tevens bij aan een gelijker speelveld door open source technologie beschikbaar te stellen aan alle organisaties, ongeacht grootte of bezetting. Het brengt leveranciers samen om innovatieve diensten te ontwikkelen en te hosten voor klanten, en introduceert open source als dienst naar bibliotheken toe.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter