Zweedse universiteit implementeert open source bibliotheekserviceplatform Folio

Chalmers University of Technology eerste Folio-bètapartner voor EBSCO Information Services

Chalmers University of Technology in Zweden wordt de eerste bètapartner van EBSCO Information Services (EBSCO) in het Folio-initiatief. De bibliotheek van Chalmers University zal de toetssteen worden voor de internationale academische bibliotheekcommunity; de organisatie gaat testen hoe Folio op basis van een innovatief nieuw technologisch ecosysteem de wensen voor traditioneel bronnenbeheer en uitbreidbaarheid naar nieuwe diensten vervult.

Folio, een community opgericht om een open source bibliotheekserviceplatform (Library Services Platform, LSP) te creëren, werkt samen met meer dan een dozijn organisaties wereldwijd. Het bètaprogramma is een cruciale stap in de ontwikkeling van Folio tot het primaire gedeelde platform.

Daniel Forsman, Chalmers University’s hoofd van de afdeling Communication & Learning in Science en directeur van de universiteitsbibliotheek, zegt dat de bètasamenwerking Chalmers de kans biedt de Folio-community en het project te ontdekken, dingen te leren, en haar werk te delen met andere leden: “Een moderne, flexibele en open systeemarchitectuur geeft ons mogelijkheden die verder gaan dan alleen een bibliotheekserviceplatform. De ware kracht van Folio ligt echter niet in de technologie, maar in het netwerk van samenwerkende bibliotheken en dienstverleners die de visie delen van een open ecosysteem voor diensten en content.”

Forsman denkt dat de samenwerking voordelen met zich meebrengt die verder reiken dan tot de universiteit: “De implementatie van Folio, het vervangen van onze kostbare bibliotheeksystemen en de toepassing van beter passende werkprocessen is pas de eerste stap. Ik ben ervan overtuigd dat we ook daarna door de community verrast blijven worden en waardevolle inzichten blijven opdoen, wat constante innovatie en de ontwikkeling van steeds efficiëntere en krachtigere gebruikersbelevingen mogelijk stimuleert. Mijn verwachtingen van Folio gaan verder dan enkel voordelen voor de gebruikers binnen Chalmers University of Technology. Ik zie een platform dat de potentie heeft onderzoek en onderwijs te delen met, en in te zetten voor, een wereldwijd publiek.”

De samenwerking helpt EBSCO bij het ontwikkelen van hostingservices en andere diensten die het voor bibliotheken van alle groottes mogelijk maken om te profiteren van de voordelen van Folio. Dit zal uiteindelijk de haalbaarheid en waarde van Folio als praktisch en overtuigend bibliotheekserviceplatform aantonen.

John Law, Senior Vice President of SaaS Products & Platforms bij EBSCO, legt uit dat de toezegging van Chalmers University of Technology als bètapartner tot essentiële en bruikbare informatie voor het ontwikkelingsproces zal leiden: “Zowel Daniel’s visie, inzicht en expertise als innovatieleider in de academische bibliotheeksector, als de geavanceerde en gerenommeerde positie van de bibliotheek van Chalmers University, zullen een belangrijke rol gaan spelen in het succes van Folio. De fundamentele doelstelling van het bètaprogramma is om een uitermate functioneel en krachtig technologieplatform te ontwikkelen dat de capaciteiten van de bibliotheek versterkt en vergroot.”

Folio staat voor the “Future Of Libraries Is Open”, en is een community die is opgericht om een nieuw bibliotheekserviceplatform te ontwikkelen: een open source systeem dat voldoet aan de eisen voor traditioneel en elektronisch bronnenbeheer, en dat gericht is op groei en innovatie door middel van samenwerking. Folio maakt uitbreiding met nieuwe diensten mogelijk voor bibliotheken en zal een revolutie betekenen voor het technologische ecosysteem waarover bibliotheken, serviceleveranciers en technologieontwikkelaars beschikken.

Over Folio

Folio is een samenwerkingsverband tussen bibliotheken, leveranciers, ontwikkelaars en consortia dat open source technologie ontwikkelt en bibliotheekdiensten op basis van een toekomstvisie voor bibliotheken herdefinieert en innoveert. Door te bouwen op de wensen van bibliotheken en gebruik te maken van hun expertise en de capaciteiten en mogelijkheden van leveranciers, wil Folio bibliotheken helpen de dienstverlening die ze bieden en de rol die zij spelen binnen hun organisatie opnieuw te definiëren.

Folio draagt tevens bij aan een gelijker speelveld door open source technologie beschikbaar te stellen aan alle organisaties, ongeacht grootte of bezetting. Het brengt leveranciers samen om innovatieve diensten te ontwikkelen en te hosten voor klanten, en introduceert open source als dienst naar bibliotheken toe. Opgeven als deelnemer aan dit initiatief of aanvragen van meer informatie kan via http://www.folio.org.

Over EBSCO Information Services

EBSCO Information Services (EBSCO) is een leverancier van discovery-oplossingen met ruim 11.000 klanten in meer dan 100 landen. EBSCO Discovery Service is de oplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige informatiecollectie van een organisatie gezocht kan worden en die relevantiebepaling van ongeëvenaarde kwaliteit en uitgebreide maatwerkmogelijkheden biedt.

EBSCO is tevens leverancier van online wetenschappelijke content met een aanbod van onder meer honderden databanken, historische archieven, point-of-care informatie en tools voor corporate learning. Daarnaast is EBSCO speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang met beheerdiensten voor meer dan 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten en toegang tot ruim 1.000.000 e-books.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter