Xeikon viert 30e verjaardag

Educatieve Triple-X-blogserie schetst de kroniek van 25 jaar digitaal drukken in kleur

Eede, Nederland, 15 februari 2018 – Xeikon, een vroege innovator op het gebied van full-color digitaal drukken, bestaat 30 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een serie educatieve blogs over de geschiedenis van digitaal drukken. De serie heet Triple-X en wordt geschreven door branche-experts Laurel Brunner en Ed Boogaard. Ze loopt van nu tot wanneer Xeikon in november haar 30e verjaardag viert.

 

“Het jaar 2018 markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van digitaal drukken. Het is 30 jaar geleden dat Xeikon, een van de vroegste pioniers op het gebied van de direct digitale kleurendrukpers, werd opgericht”, zei Brunner. “En het is 25 jaar geleden dat de Xeikon DCP-1 en de Indigo E-Print 1000 werden geïntroduceerd op IPEX 1993. In die tijd was er ook de introductie van de Agfa Chromapress, een van de eerste geïntegreerde digitale productiesystemen op de markt. Die pers had een Agfa-front-endsysteem maar was gebaseerd op de Xeikon-engine. De sector voor digitaal drukken heeft sindsdien een lange weg afgelegd. Nu is een goed moment om eens te kijken naar de evolutie van digitaal drukken en wat die ons kan vertellen over de mogelijke toekomst van media en communicatie. Ik denk daarbij vooral aan de verscheidenheid aan gedrukte toepassingen. We hopen dat de blogserie leerrijke lectuur zal zijn voor wie relatief nieuw is in de grafische industrie, en een nostalgische terugblik voor wie al een tijdje in het vak zit.”

 

“Het is vrij bijzonder om deel uit te maken van Xeikon, een bedrijf dat niet alleen een belangrijke rol heeft gespeeld in de opkomst van het tijdperk van full-color digitaal drukken maar ook blijft innoveren naarmate digitaal drukken verder evolueert”, zegt Danny Mertens, Corporate Communications Manager bij Xeikon. “Natuurlijk was niets van dat alles mogelijk geweest zonder de kennis, expertise en toewijding van onze getalenteerde medewerkers. Wij hadden – en hebben – de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plaats. Graag maken we van de gelegenheid van de 30e verjaardag gebruik voor een shout-out naar iedereen van de Xeikon-familie die dat huzarenstukje mogelijk heeft gemaakt.”

 

De Triple-X-serie begint met een bespreking van de revolutie op het gebied van desktoppublishing en hoe die leidde tot het ontstaan van digitale vierkleurendruk. “We gaan niet alleen de nostalgische toer op,” zei Boogaard, “maar nodigen lezers ook uit om hun verhalen, successen en verwachtingen te delen en om samen met ons het heden te vieren terwijl we de wegen naar de toekomst van drukwerk verkennen.”

 

De Xeikon XXX-blogserie is te vinden op www.pastprintfuture.com. Lezers kunnen zich inschrijven voor de blog om ervoor te zorgen dat ze een melding ontvangen wanneer een nieuwe bijdrage verschijnt.

 

 

OVER XEIKON

Xeikon, een divisie van Flint Group, is sinds jaar en dag een leider en voorloper op het gebied van digitale druktechnologie. Vanuit de principes van kwaliteit, flexibiliteit en duurzaamheid ontwerpt, ontwikkelt en levert Xeikon rotatieve digitale kleurendruksystemen voor etiketten en verpakkingen, documenten en commercieel drukwerk. Deze drukmachines werken met verschillende drooglamptechnologieën, open workflow software en toepassingsspecifieke verbruiksgoederen.

 

Als OEM-toeleverancier ontwerpt en produceert Xeikon ook plaatbelichtingssystemen voor krantenoffsetdruk. Verder produceert Xeikon CTcP-oplossingen (computer-to-conventional-plate) voor commerciële offsetdrukkerijen onder het merk basysPrint. Voor de flexomarkt biedt Xeikon systemen voor digitale plaatvervaardiging onder het merk ThermoFlexX. ThermoFlexX-systemen combineren hoge-resolutie plaatbelichting met unieke plaatmanipulatie, flexibiliteit en ongeëvenaarde productiviteit.

 

In 2015 werd Xeikon een onderdeel van Flint Group, de toonaangevende wereldwijde aanbieder van verbruiksgoederen en drukoplossingen voor de verpakkingsindustrie en de printmediasector, om er de hoeksteen te worden van de nieuw opgerichte Digital Printing Solutions-divisie van de groep. Flint Group ontwikkelt en produceert een uitgebreid portfolio van verbruiksgoederen voor de grafische industrie. Zo omvat het portfolio een ruim assortiment aan conventionele en UV-drogende inkten en coatings, drukwerkchemicaliën, drukplaten en apparatuur, rubberdoeken en sleeves, en pigmenten en additieven voor gebruik in inkten en andere kleurstoftoepassingen. Flint Group, met hoofdkantoor in Luxemburg, heeft ongeveer 7.900 mensen in dienst. Wereldwijd is het bedrijf de eerste of tweede leverancier in elk belangrijk marktsegment waarin het actief is.

Voor meer informatie over Xeikon en Flint Group gaat u respectievelijk naar www.xeikon.com

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter