Toekomst van de zorg ligt in ai en spraaktechnologie

Zorgverleners zijn gemiddeld veertig procent van hun tijd kwijt aan administratie

Arts word je niet omdat je zo van administratie houdt. Toch zijn zorgverleners gemiddeld veertig procent van hun tijd kwijt aan administratie. Dat is een grote hap uit de beschikbare tijd voor patiënten. Het initiatief Ontregel de Zorg (ORDZ) wil nodeloze regels schrappen om de administratieve last te verlagen. Dat is een mooi streven. Maar de druk wordt niet alleen veroorzaakt door nodeloze regels.

Veel administratie is namelijk absoluut noodzakelijk. Handelingen, consulten, plannen, ze moeten vastgelegd worden. Dus zul je je ook moeten richten op het versimpelen en automatiseren van de administratieve taken. Dat is waar spraaktechnologie en virtuele assistenten tegenwoordig hun diensten bewijzen.

De administratieve druk is een serieus probleem in de Nederlandse zorg. Uit een peiling van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) onder leden komt naar voren dat in de laatste twee jaar meer medisch specialisten met een burn-out zijn uitgevallen dan in de jaren daarvoor. FMS ziet het groeiend aantal niet-medische taken als belangrijke oorzaak. In de peiling wijzen de specialisten met name op de toenemende administratielast, niet-efficiënte regelgeving en problemen met het elektronische patiëntendossier (epd). Een van de respondenten verzucht: ‘Ik ben meer een computerdokter dan een chirurg.’

Burn-out

Je kiest voor een carrière in de zorg omdat je op medisch gebied iets wilt betekenen voor mensen. Hoe verder een zorgprofessional daarvan afraakt, des te minder werkplezier er is en des te groter de kans op een burn-out. Nu hangt de zorg in ons land wel van regels en voorschriften aan elkaar, vanwege de vergoedingenstructuur en de patiëntveiligheid. Daar kun je misschien marginaal iets aan veranderen, maar de realiteit is dat er altijd een flinke administratieve verplichting zal blijven.

Het is dan ook veel verstandiger je te richten op technologie die daar echt iets voor kan betekenen. En in deze laatste zin ligt écht de kern. Want medisch specialisten worden vaker geconfronteerd met technologische oplossingen. Maar de ervaring van specialisten is dat die in 95 procent van de gevallen eerder meer dan minder werk opleveren.

Spraaktechnologie en ai brengen wél verlichting. Ziekenhuizen maken al steeds vaker gebruik van spraaktechnologie om gesproken verslagen rechtstreeks en accuraat in het epd vast te leggen. Het H-Hart Ziekenhuis in het Belgische Lier stapte recent over naar deze technologie en bespaart de artsen daarmee veel administratieve handelingen.


Lees het hele artikel op Computable.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter