Terugblik op 10 jaar Factuurcongres in Nederland

Jaarcongres voor klantgerichte en innovatieve factuurautomatisering

Op 13 april jongstleden organiseerde Heliview Conferences & Training weer het jaarlijks terugkerende Factuurcongres. Dit jaar was de eer aan De Doelen ICC in Rotterdam om het congres te huisvesten. Een editie met een gouden randje want Het Factuurcongres werd dit jaar voor de 10e keer georganiseerd. Wat is er in deze periode veranderd in de wereld van facturatie? En hoe is Het Factuurcongres hierin mee gegroeid? We vroegen het de congresmanager van Het Factuurcongres Bart Gelderblom.

Voor wie is het congres bedoeld?

“Het Factuurcongres is primair bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij het gebruik, de implementatie en het onderhoud van financiële software. Je moet hierbij denken aan financieel management, maar zeker ook aan project- en programmamanagers, IT managers, business analisten en informatiemanagers. We proberen de hele keten.”

Wat is er veranderd in de thematiek in 10 jaar Factuurcongres?

“De afgelopen jaren hebben we Factuurautomatisering volwassen zien worden. Waar het 10 jaar geleden nog vooral ging om het automatiseren van fysieke handelingen en het inrichten van financiële processen is Factuurautomatisering onderdeel geworden van een veel grotere digitale transformatie die niet alleen meer over de interne processen gaat, maar zeker over bijvpoorbeeld de dienstverlening naar klanten toe.

Zoals je dat bij veel afdelingen ziet is ook de financiële afdeling steeds meer ‘de business’ aan het opzoeken. Dat hebben we dit jaar duidelijk gezien op het congres.”

Wat waren de hoogtepunten van de afgelopen editie?

“Natuurlijk was het 10-jarig bestaan op zichzelf al een hoogtepunt. Het feit dat we al 10 jaar toonaangevend zijn in de wereld van factuurautomatisering zie ik als een compliment. Als ik kijk naar het congres zelf zie ik dat we dit jaar een recordaantal partners aan ons hebben weten te binden.

Ongetwijfeld wordt dit deels ingegeven door de verplichtstelling die begin dit jaar is ingevoerd door de Rijksoverheid. Deze loopt vooruit op een Europese regelgeving die de komende jaren nog veel impact zal gaan hebben in de markt.”

Wat waren specifieke takeaways voor jou persoonlijk?

“Zoals eerder aangegeven maakt Factuurautomatisering deel uit van een grotere transformatie waarbij niet meer de handeling op zichtzelf centraal staat, maar de data die wordt verwerkt. Door toenemende digitalisering komt deze data sneller beschikbaar, is deze betrouwbaarder en gemakkelijker met elkaar te verbinden.

Dit opent een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden voor een financieel manager. Op deze manier heeft de E-factuur zichzelf eigenlijk opnieuw uitgevonden in een veranderende omgeving.“

Wat mogen we verwachten van de volgende editie?

“Het zit in onze aard – als organisatoren – om maar even stil te staan bij het succes van de laatste editie. Momenteel zijn we al volop bezig met de voorbereidingen voor 2018. Tijdens dat congres zullen we zeker aandacht gaan besteden aan Landelijke en Europese regelgeving die er nog aan zit te komen. We zullen daarvoor weer de samenwerking zoeken met de relevante marktpartijen.

Ook verwacht ik dat er steeds meer aandacht zal ontstaan voor  allerlei aanpalende processen zoals bijvoorbeeld procurement en financiering. Dit altijd met de E-factuur als betrouwbare basis. Het congres gaat plaatsvinden op 12 april 2018. Dus zet hem alvast in je agenda!”

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter