Patiëntgeheim is een soort beroepsgeheim

Meer bescherming is nodig

Wanneer consumenten zelf hun medische gegevens beheren, vallen zij onder de reguliere Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer bescherming is nodig, zegt bestuurskundige en jurist Theo Hooghiemstra.

Persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) zijn digitale toepassingen waarmee mensen hun eigen gezondheidsgegevens opslaan en beheren buiten de medische dossiers van zorgverleners. De mogelijkheden om dat te doen groeien snel. Apps tellen stappen, smartwatches meten hartslagritme en bloeddruk, websites van sportscholen en fysiotherapeuten houden lichamelijke prestaties bij, ziekenhuizen geven online inzicht in labuitslagen. Veel mensen maken dus al gebruik van een of meerdere PGO’s of voorlopers daarvan.

Ondertussen werken steeds meer zorgverleners aan de digitalisering van gegevens. Het ministerie van VWS kondigde vorig jaar aan dat ze de regie gaat nemen in het stimuleren van de uitwisseling van digitale gegevens tussen zorgprofessionals. Het is dus niet heel moeilijk voorstellen dat in de toekomst burgers zelf hun medische gegevens gaan bewaren en dan het liefst op één plek. Het is namelijk de huidige versnippering die bij consumenten de meeste frustratie oproept. Microsoft probeerde zo’n plek te creëren met Health Vault. Dat platform gaat eind dit jaar uit de lucht, maar Apple Health, Google Fit en Philips Health Suit zetten onverminderd sterk in op het creëren van persoonlijke gezondheidsomgevingen.


Lees het hele artikel op iBestuur.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter