Openbare wifi maakt consumenten kwetsbaar

60% van de Europeanen wil graag openbaar wifi gebruiken

Gisteren stond in het teken van de afschaffing van roamingkosten in de hele EU. Maar ondanks deze verandering wil 60% van de Europeanen nog steeds openbaar wifi gebruiken volgens een nieuw onderzoek van Norton door Symantec. Europeanen zijn vooral bezorgd over het opmaken van hun databundel (37% van de respondenten). Maar in de jacht op online verbondenheid realiseren velen niet dat openbare wifi-netwerken persoonlijke gegevens in gevaar brengen.

75% van de Europeanen maakt gebruik van openbare wifi (wifi-verbindingen beschikbaar op luchthavens, koffiewinkels, enz.) en volgens het Norton Cyber Security Insights report is 45% van mening dat de grootste kans op identiteitsdiefstal zal plaatsvinden nadat zij persoonlijke informatie hebben ingevoerd via een openbaar wifi-netwerk.

Openbare wifi maakt consumenten kwetsbaar voor de Man-in-the-Middle-aanvallen, ongecodeerde netwerken, malware distributie of hackers die persoonlijke informatie opsporen met behulp van speciale software kits en apparaten. Sommige hotspots kunnen zelfs nep zijn om zo de consument te verleiden tot het delen van gevoelige informatie.

Nick Shaw, Vice President & General Manager EMEA, Norton door Symantec: “Toegang tot persoonlijke informatie op onbeschermde openbare wifi is als het uitzenden van uw persoonlijke smartphone- of laptopscherm op tv – alles wat u op een website of via een app doet, kan mogelijk worden blootgesteld. Wanneer een wifi-hotspot onveilig is zullen uw gegevens onbeschermd zijn, iedereen op hetzelfde netwerk zou uw informatie kunnen bespioneren. Helaas zijn zelfs vermoedelijk beveiligde publieke netwerken met een wachtwoord niet per sé veilig voor gebruik. Er is geen garantie dat de persoon die het wifi-netwerk heeft opgezet, alle beveiligingsfuncties heeft ingeschakeld en regelmatig patches bijwerkt.

Zonder een virtueel privénetwerk (VPN) om uw informatie te coderen, kunnen uw social media logins, bankgegevens en creditcardnummers gemakkelijk worden gestolen. Als u toch besluit gratis wifi te gebruiken, wees dan voorzichtig met het soort websites die u bezoekt. Het is de veiligste optie om niet in te loggen op sites die een wachtwoord nodig hebben, omdat hackers software kits kunnen gebruiken om deze wachtwoorden te stelen. Vermijd websites die gevoelige informatie van u bevatten, zoals bankwebsites of transactiesites waarop u creditcardgegevens opslaat.”

Tips om veilig te blijven op openbare wifi

De beste manier om uw informatie te beveiligen terwijl u gebruikt maakt van openbare wifi is een virtueel privénetwerk (VPN), zoals Norton Wifi Privacy, wanneer u op uw pc, Mac, smartphone of tablet surft. Als u echt gebruik wilt maken van openbare wifi, volg deze tips om uw informatie te beschermen.

Niet doen via een openbare wifi-aansluiting:

  • Wifi automatisch laten verbinden met (openbare) netwerken;
  • Inloggen op een account via een app die gevoelige informatie bevat. Ga in plaats daarvan naar de website en controleer of deze HTTPS gebruikt voordat u zich aanmeldt;
  • Wifi of Bluetooth aan laten staan als u ze niet gebruikt;
  • Gebruik maken van websites die uw gevoelige informatie bevatten;
  • Inloggen op een netwerk dat niet beveiligd is met een wachtwoord.
Anderen lazen ook

Laat een bericht achter