Nederlander is liever lui dan veilig

1 op de 10 spot vertrouwelijke informatie door meekijken op andermans scherm

Tilburg, 15 mei 2018 – Stiekem meekijken op de mobiele telefoon, laptop of tablet van een ander? We zijn er allemaal wel eens schuldig aan. Bijna de helft (41%) van de Nederlanders geeft toe soms nét iets te nieuwsgierig te zijn. Dat concludeert Fellowes, specialist in kantooroplossingen, na onderzoek onder 526 Nederlanders. Van deze groep nieuwsgierige aagjes kijkt het grootste deel (36%) af en toe op andermans scherm. 5 procent spiekt altijd als ze de kans krijgen. Maar liefst één op de tien (11%) heeft wel eens vertrouwelijke informatie bij een ander gespot.

Ondanks dat mensen graag meekijken op andermans device, lijkt privacy niet bij iedereen hoog op de agenda te staan. 18 procent van de respondenten geeft aan dat ze geen maatregelen nemen om te voorkomen dat anderen meekijken, omdat ze zich niet druk maken om privacy. Daarnaast lijkt 7 procent liever lui dan veilig: zij vinden het te veel moeite om hun device af te schermen.

Offline nieuwsgierigheid
Toch wordt door een deel van de Nederlanders al wel maatregelen getroffen om pottenkijkers zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat ruim een kwart van de respondenten zijn scherm afdekt (28%) en dat 2 procent een speciale privacy filter gebruikt. Daarnaast zegt 45 procent zijn mobiele telefoon, laptop of tablet überhaupt niet te gebruiken in het openbaar.

Andrea Cantong, manager bij Fellowes, reageert op de resultaten: “Mensen zijn van nature heel nieuwsgierig. Vrijwel iedereen kent de verleiding om heel eventjes mee te spieken op iemands scherm, bewust of onbewust. Dat is op zichzelf niet erg, maar als anderen gevoelige persoonsgegevens kunnen meelezen bevinden we ons, met het oog op de invoering van de AVG, wel op glad ijs. Dit is het moment om je juist wel druk te maken over privacy. Er zijn voldoende eenvoudige oplossingen voorhanden om te voorkomen dat mensen meekijken en er met jouw privacygevoelige data vandoor gaan.”

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter