Meer weten is meer investeren

Meten is weten kan ook sentimenten losmaken in de samenleving.

Meten is weten. Het is de kreet die we in VIP heel vaak hebben opgevoerd. Hoe meer je weet, hoe beter de beslissingen zijn die we nemen. Hoe meer informatie je hebt over de geschiedenis van een klant, hoe beter je volgende aanbod kan zijn. Meten is weten kan ook sentimenten losmaken in de samenleving, zoals onlangs bij de staandehouding van rapper Typhoon. Laten we hier eens naar kijken vanuit het perspectief enterprise information management.

Meten is weten

Wanneer je weet hoeveel mensen bellen nadat zij de energiejaarafrekening krijgen, dan kun je het callcenter daarop inrichten en het uitzendbureau een seintje geven. En wanneer een luxe herenmodezaak zijn deuren opent en een dure brochure huis aan huis wil versturen, dan vinden we het normaal dat de postcodes met sociale huurwoningen eruit worden gefilterd. Die bewoners kunnen zich de Hugo Boss kostuums immers niet veroorloven, een enkele scheefwoner daargelaten. Allemaal voorbeelden uit de praktijk om efficiënter, goedkoper en winstgevender te werk te gaan.

Rapper Typhoon

Meten is weten kwam onlangs op een andere manier in het nieuws toen rapper Typhoon door de politie in Zwolle staande werd gehouden met zijn auto (30 mei jl.). De combinatie van zijn splinternieuwe, luxe topklasse auto, zijn jonge leeftijd en zijn donkere huidskleur zorgde ervoor dat de bewuste agent de situatie als verdacht beschouwde. Er kon sprake zijn van drugsgeld.

Typhoon verdient zoals wij weten zijn geld met het maken van muziek en dat doet hij heel goed. De politie liet weten niet trots te zijn op het voorval en gaat in gesprek over het onderwerp. Typhoon zelf liet via social media weten wel vaker met dit soort uitingen van ‘profiling’ te maken te hebben. Hij noemt het een fout in de Nederlandse samenleving.

Kennis en patronen

De agent deed feitelijk niets anders dan het toepassen van de regel meten is weten. Misdaadcijfers wijzen nu eenmaal uit dat mensen met een donkere huidskleur oververtegenwoordigd zijn. Daar kan de bewuste agent ook niks aan doen. Het is voor de politie ondoenlijk om iedere auto van boven de 80.000 euro met een relatief jonge bestuurder aan een nader onderzoek te onderwerpen, dus is het logisch dat zij teruggrijpt op historische kennis en patronen.

Valt de agent, of de politie in het algemeen, dan niets te verwijten? Zeker wel. Want voordat je overgaat tot zoiets drastisch om iemand staande te houden op basis van enkele kenmerken, moet je meer te weten zien te komen. Je vraagt je af of niet gewoon heel snel achterhaald had kunnen worden op wiens naam de auto geregistreerd staat. Een slimme tool had vervolgens snel inzicht kunnen geven dat de Glenn de Randamie in de GBA in het dagelijks leven bekend is als Typhoon.

PvdA

Er werd op verschillende niveaus direct schande gesproken van deze politieactie, ook door enkele politici, onder wie die van de PvdA. In de Voorjaarsnota was er 49 miljoen extra gereserveerd voor de politie; critici noemen dat bedrag ontoereikend om de problemen bij de politie op te lossen. Wanneer we voorvallen zoals hierboven beschreven willen voorkomen, zal verder geïnvesteerd moeten worden in informatiemanagement. Dan kom je er inderdaad niet met die 49 miljoen. Misschien dat de PvdA zich daar dan hard voor kan maken.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter