Lesgeven aan digital natives: hoe digitale technologie het onderwijs verandert

Digital natives geven de voorkeur aan digitale tools.

Het digitale tijdperk biedt vele voordelen. Ook op school. Het maakt scholen niet alleen veel dynamischer en sneller up-to-date, maar biedt ook mogelijkheden voor communicatie en samenwerking tussen scholieren, ouders en leerkrachten (zoals via social media). Zie digitale media niet als obstakel voor scholen, maar juist als een onmisbare verbetering.

Een gedigitaliseerde school is beter in staat om haar leerlingen voor te bereiden op de huidige digitale wereld. Nu ze veelvuldig gebruikmaken van laptops, tablets en smartphones krijgen ze ook andere verwachtingen. Bijvoorbeeld dat ze informatie en content digitaal kunnen ontvangen, zodat ze er waar ze maar willen mee aan de slag kunnen.

Mike Nelson
Mike Nelson

Door Mike Nelson, Vice President PFU (EMEA)

Het ‘digitale klaslokaal’ is niet alleen een buzzwoord; digitale technologie verandert zowel voor leerkrachten als voor scholieren het hele concept van lesgeven.

Zo maakt slim scannen lesgeven bijvoorbeeld efficiënter. Geavanceerde scanners zijn eenvoudig in gebruik en zijn voorzien van een uitgebreid softwarepakket, waarmee iedereen altijd eenvoudig creatief materiaal kan ontwikkelen voor in de klas. In plaats van op zoek gaan naar informatie in papieren documenten – die na verloop van tijd mogelijk ook nog beschadigd raken -, documenten kopiëren of zelfs overtypen, scannen leerkrachten die informatie simpelweg in.

Met automatische softwarefuncties als Optical Character Recognition (OCR) kunnen ze hier vervolgens in werken met standaard Microsoft Office-programma’s. De scanner combineert bijvoorbeeld een ingescande afbeelding met een spreadsheet om een vragenlijst te maken. Vervolgens kunnen leerlingen hier ieder voor zich aan werken op een pc of er op een digibord samen doorheen gaan. Ook zijn ingescande documenten eenvoudig te delen met meerdere personen op school. Dat bespaart docenten tijd bij het voorbereiden van hun lessen, waardoor ze meer tijd hebben om zich te focussen op hun kerntaak: lesgeven.

Digital natives geven de voorkeur aan digitale tools. Met een gebruiksvriendelijke mobiele scanner kunnen scholieren direct alle papieren documenten downloaden die ze op school en thuis nodig hebben direct ophalen. Nóg meer flexibiliteit bieden veel nieuwere modellen die direct scannen naar tablet, mobiele telefoon, pc en Mac.

Door documenten te scannen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo waren de leerkrachten Beeldende Vorming van een bepaalde school op zoek naar verschillende manieren om het gemaakte werk digitaal op te slaan en dit direct door te sturen naar scholieren. Met nieuwe scanners die grote formaten kunnen scannen (tot A3-formaat), gekoppeld aan de laptop in de klas, hoeven scholieren hun project alleen maar onder de lampvormige scanner te zetten. De scholier drukt op de knop en zijn werk wordt binnen enkele seconden gescand naar de betreffende map. Je kunt je wel voorstellen dat dit in een klas met dertig leerlingen behoorlijk wat tijd bespaart.

Assi-scan-tie van het management

Er bestaan zelfs flexibele scanners waarmee vele soorten documenten gescand kunnen worden. Documenten op A3-formaat bijvoorbeeld, en zelfs 3D-objecten van maximaal 30 millimeter dikte, zodat ook open boeken en andere ingebonden documenten eenvoudig te scannen zijn. Daardoor kunnen ook universiteitsbibliotheken profiteren van deze scantechnologie, want ook kwetsbare, waardevolle historische documenten zijn op deze manier veilig te digitaliseren.

Een contactloze scanner zorgt voor uitstekende beeldkwaliteit en bescherming van het document, en omdat er geen sprake is van fysiek contact of van druk, blijft het originele document onbeschadigd. Zo blijven deze documenten ook voor toekomstige generaties beschikbaar.

Natuurlijk worden scanners niet alleen in de klas gebruikt voor een rijkere leerervaring; ook het management van de school kan ermee geholpen zijn. Het inscannen van documenten als rapporten en sollicitaties bijvoorbeeld, maar ook cateringaanvragen, HR-materiaal en alle andere documentatie die te maken heeft met de administratie van de school, is ideaal ter ondersteuning van managementtaken. Beide zijden van een pagina zijn tegelijkertijd te scannen en ook gemengde documentbatches kunnen in één keer verwerkt worden.

Kortom: scholen kunnen profiteren van de mogelijkheden van het scannen en digitaliseren van documenten. Het leidt bijvoorbeeld tot een betere samenwerking tussen medewerkers, leerlingen en ouders. Daarnaast worden scanners niet alleen in de klas ingezet voor een rijkere leerervaring, maar maken ze ook het management van de school efficiënter en sneller. Onmisbaar dus, op scholen in de eenentwintigste eeuw.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter