Jaarcongres ECP – De toekomst van de informatiesamenleving

De impact van digitalisering op de samenleving en ons als mens staat centraal

Door technologische ontwikkelingen die verder gaan dan technologie alleen, verandert de maatschappij voortdurend. Op donderdag 14 november 2019 gaan we tijdens de 22e editie van het Jaarcongres ECP in gesprek over de Toekomst van de Informatiesamenleving. Hoe ziet de toekomst eruit door de digitalisering? Van werk, van het onderwijs, of de zorgsector? En hoe kunnen we de kansen van deze toekomst op een verantwoorde manier vormgeven?

Noteer 14 november alvast in uw agenda en stap met ons in een tijdmachine tijdens het Jaarcongres ECP in de Fokker Terminal in Den Haag.

In een sterk inhoudelijk plenair ochtendprogramma staat de impact van digitalisering op de samenleving en ons als mens centraal. Volgens spreker, tech-ondernemer en innovatiedeskundige Jim Stolze is Artificial Intelligence geen toekomstmuziek meer. Maar waar gaat het naartoe? Hoe staat het met de basiskennis van Nederland na de vorig jaar gelanceerde Nationale AI-cursus voor iedereen?

Vaak horen we dat digitalisering een risico van uitsluiting met zich meebrengt. Maar digitalisering biedt ook kansen voor inclusie. Zevenvoudig paralympisch kampioen tennis Esther Vergeer en Larissa Zegveld (Forum Standaardisatie en WiGo4IT) vertellen wat daarvoor nodig is en wat we verwachten van de overheid.

In het plenaire middagprogramma spreekt onder andere Kees Teszelszky, conservator digitale collecties bij de Koninklijke Bibliotheek, over de archivering van het internet en het nut van digitaal geboren erfgoed voor de toekomst. Kunstenaar, filosoof en directeur van Next Nature Network Koert van Mensvoort toont hoe onwennige, nieuwe technologie uiteindelijk heel vertrouwd of zelfs natuurlijk kan worden..

De Toekomst van de Informatiesamenleving: digitalisering en ethiek

Digitalisering roept veel ethische vragen op. Technologie levert ons veel op, ontwikkelingen zijn niet te stoppen en tegelijkertijd is er de vraag hoe dat samengaat met onze maatschappelijke waarden. Techniekfilosoof prof. dr. ir Peter Paul Verbeek is één van de centrale denkers in de internationale discussie over ethiek en technologie en tevens voorzitter van de ECP-werkgroep Digitalisering en ethiek met bedrijfsleven, overheid, sectoren en academie. De werkgroep heeft in 2019 de aanpak begeleidingsethiek ontwikkeld. Dit is een aanpak om  technologie op een waardenvolle/ethische wijze in de samenleving te begeleiden en tevens de samenleving te begeleiden bij het waardenvol/ethisch gebruik van nieuwe technologie met een focus op handelingsopties. Op het Jaarcongres ECP wordt een publicatie gelanceerd waarin deze aanpak concreet wordt uitgewerkt. In de sessie Digitalisering en ethiek wordt hier verder op ingegaan.

In het politiek café kunnen bezoekers de hele dag in debat met kamerleden, vertegenwoordigers van gemeenten en jongeren van de ECP Digiraad.

Na de lancering vorig jaar van het Artificial Intelligence Impact Assessment, een instrument voor organisaties om verantwoord met AI om te gaan, wordt dit jaar aandacht besteed aan AI en Human Rights, met een sessie en publicatie.

Andere onderwerpen die in 28 sessies aan bod komen zijn: De toekomst van de arbeidsmarkt; Digivaardig in de zorg; Informatiehuishouding van het Rijk in 2030; De Nederlandse AI Coalitie; Quantum en encryptie; Privacy als innovatiekans; De blockchainprofessional van de toekomst; Nieuwsvoorziening in de toekomst etc.

Technologie-kunstexpositie

Voor de vijfde keer wordt op het Jaarcongres ECP een technologie-kunstexpositie georganiseerd waar kunstenaars/ontwerpers vanuit humor of kritiek de toekomst van onze informatiesamenleving bevragen. Ook wordt de Icarus Award 2019 uitgereikt, dé kunst technologieprijs voor jonge kunstenaars/ontwerpers..

Programma

  •  09.00-10.00 Ontvangst
  • 10.00-11.00 Plenaire opening
  • 11.15-13.00 Sessies in 2 rondes
  • 13.00-14.00 Lunch14.00-15.45
  • Sessies in 2 rondes
  • 16.00-17.00 Plenaire afsluiting
  • 17.00-19.00 Borrel & Bites

De kunst-technologie expositie, het politiek café en het netwerkplein zijn de hele dag te bezoeken. Het complete programma is te vinden op www.ecp.nl/jaarcongres.

Locatie

Het Jaarcongres ECP vindt plaats in de Fokker Terminal te Den Haag.

Fokker Terminal
Binckhorstlaan 249
2516 BB Den Haag
www.fokkerterminal.nl

ECP | Platform voor de InformatieSamenleving is een onafhankelijk en neutraal platform waar overheid, wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties publiek-privaat samenwerken aan en kennis uitwisselen over een verantwoorde vormgeving van onze digitaliserende samenleving.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter