IJmond eerste omgevingsdienst aangesloten op Omgevingsloket Online

iPaaS helpt Omgevingsdienst IJmond met cloud-integratie en orkestratie

Omgevingsdienst IJmond is als eerste omgevingsdienst succesvol aangesloten op het Omgevingsloket Online (OLO) via de cloud. Hiervoor heeft de omgevingsdienst de hulp ingeschakeld van Enable-U. De integratiespecialist heeft voor Omgevingsdienst IJmond in twee dagen de OLO-koppeling gebouwd en in productie genomen via Enable-U in the Cloud. Dit is een ‘integration Platform-as-a-Service’ (iPaaS), waarmee gebruikers diverse integraties binnen en tussen alle mogelijke systemen kunnen realiseren. De OLO-koppeling van IJmond is bovendien direct aangesloten op het zaaksysteem van Decos en het VTH-systeem van de omgevingsdienst. Hierdoor worden vergunningsaanvragen automatisch binnengehaald en direct in het juiste systeem in behandeling genomen.

Herbruikbaar

De omgevingsdienst was al langere tijd aangesloten op OLO, maar dan via een on-premises installatie. Dit zorgde echter voor flink wat complexiteit, doordat het berichtenverkeer over verschillende lagen in de architectuur verliep en er diverse uitzonderingen in de firewall gemaakt moesten worden. Juist de flexibiliteit en eenvoud die cloud-integratie biedt, hebben de Omgevingsdienst IJmond doen besluiten om de OLO-koppeling ‘as a service’ via Enable-U af te nemen.

De omgevingsdienst beschikt hierdoor altijd over de laatste versie en heeft geen omkijken naar het beheer van de koppeling. Doordat andere overheden ook met hetzelfde Omgevingsloket moeten verbinden, kan deze koppeling van IJmond eenvoudig hergebruikt worden door andere omgevingsdiensten en overheidsorganisaties. Dit scheelt tijd en geld.

Orkestratie in de cloud

Met behulp van Enable-U in the Cloud kan IJmond de volgende stap zetten en steeds meer applicaties en functionaliteit orkestreren. In de toekomst wil de omgevingsdienst meer koppelingen via de cloud laten verlopen om te kunnen communiceren met overheidsdiensten, zoals BRK (Basisregistratie Kadaster), NHR (Basisregistratie Handelsregister) en GBA-V (Basisregistratie Verstrekkingsvoorziening). Het platform van Enable-U biedt hiervoor een perfecte basis.

Alex Deijle, stafmedewerker automatisering bij Omgevingsdienst IJmond: “De cloud wordt steeds belangrijker om informatiestromen te orkestreren. Dat is een ontwikkeling waar Enable-U al ver op vooruit loopt. Op basis van hun uitgebreide integratie- en overheidsexpertise hebben zij ons binnen twee dagen moeiteloos overgezet naar de cloud. Juist doordat zij het speelveld en onze processen zo goed kennen, is dit project zo succesvol geweest. Ik kijk uit naar de volgende koppelingen!”

Frank Arts, directeur en oprichter van Enable-U: “Integratie via de cloud is een slimme, veilige en efficiënte manier om informatie uit te wisselen met ketenpartners en andere overheidsinstanties. Door dit goed te regelen, zorgen we voor een soepel werkende digitale overheid, en daar wordt iedereen blij van. Omgevingsdienst IJmond laat zien dat zij het voortouw neemt als het gaan om cloud-integratie, iets waar heel Nederland van profiteert. Mede dankzij hun inspanningen kunnen we deze koppeling als blauwdruk gebruiken voor andere overheidsorganisaties, zodat zij niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.”

Over Enable-U

Enable-U helpt organisaties via het oplossen van integratievraagstukken om het maximale uit de te halen. Door het realiseren van de juiste API-strategie is Enable-U in staat nieuwe waarde te creëren en kan het aanwezige groeipotentieel van klanten volledig worden ontketend.

Over Omgevingsdienst IJmond

Omgevingsdienst IJmond voert namens zeventien gemeenten en de provincie Noord-Holland diverse milieutaken uit. Ook verleent de omgevingsdienst vergunningen en ziet zij er bij bedrijven op toe dat zij voldoen aan actuele wet- en regelgeving op het gebied van milieu. Indien nodig treedt de omgevingsdienst ook handhavend op.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter