Hoe werk je aan een cultuur van digitaal (samen)werken?

Digitaal samenwerken is meer dan thuiswerken

Al jaren lezen en horen we succesverhalen van mensen, teams en organisaties die digitaal (samen)werken, met gebruik van verschillende digitale tools. Maar we horen en lezen evenzoveel verhalen over mislukte initiatieven, soms met precies dezelfde tools. Hoe kan dat? En hoe dat je dat eigenlijk, succesvol digitaal (samen)werken?

Digitaal (samen)werken is meer dan thuiswerken

Hoe we tijdens de coronapandemie thuiswerken is niet zonder meer hetzelfde als effectief digitaal (samen)werken. Maar we merken dat dit wel veel wordt gesuggereerd. Zoals we in een eerder artikel al beschreven lijkt digitaal (samen)werken op dit moment vooral op heel veel videobellen. Dat zien we ook in de resultaten van de ThuiswerkScan/DigitaalwerkScan. We vervangen simpelweg de formele én informele gesprekken, die we normaal op dezelfde plaats en tijd, face-to-face hebben, door digitale varianten. Die houden we natuurlijk niet op dezelfde plaats, maar vaak wel op hetzelfde tijdstip. De bekende vergadercultuur tussen 9 en 5, nu helaas ook online. Je hoeft alleen niet meer te zoeken naar een lege vergaderplek, want er is ruimte genoeg!

Eén van de belangrijkste besparingen is onze reistijd. Maar maken we daar wel efficiënt gebruik van? Volgens Amerikaans onderzoek nemen Amerikanen die tijd gewoon mee in het werk en is de gemiddelde werkdag nu ruim 9½ uur. (De vraag is in hoeverre dit voor de Nederlandse of Belgische situatie geldt.) Bovendien, zijn we écht net zo productief nu we massaal thuiswerken? Sommigen denken zeker te weten van niet, anderen tonen aan van wel, en weer anderen twijfelen nog over onze productiviteit tijdens COVID-19.

Niet alleen is er een verschil tussen thuiswerken en digitaal werken. Er is ook een verschil tussen plaatsonafhankelijk werken – wat veel mensen nu doen vanuit huis – en tijdsonafhankelijk werken. Dit laatste gebeurt nog maar weinig, zo bleek ook uit de ThuiswerkScan/DigitaalwerkScan. Met andere woorden: we werken wel op verschillende plaatsen, maar nog steeds vrijwel op dezelfde tijdstippen, ofwel synchroon.

Lees het hele artikel op www.frankwatching.com

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter