Geen nieuwe datacenters in Haarlemmermeer na 2030

Alternatieve locaties in Almere/Zeewolde, Velzen/Beverwijk, Oostzaan en Lelystad

Over tien jaar is in gemeente Haarlemmermeer geen ruimte meer beschikbaar voor nieuwe datacenters. Tot die tijd laat de gemeente slechts beperkt nieuwe datacenters toe. Dat plan legt het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer nog voor de zomer voor aan de gemeenteraad. Sinds juli 2019 weert de gemeente tijdelijk de vestiging van datacenters.

Als het aan burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer ligt, rijzen vanaf 2030 geen nieuwe datacenters binnen de gemeentegrenzen op. Tot die tijd wijst de gemeente nog enkele gebieden aan waar datacenters terechtkunnen. Het gaat om datacenters die voldoen aan strenge voorwaarden op het gebied van innovatie, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Eenzijdige hyperscalers zijn niet meer welkom, wel datacenters die hyperconnectiviteit nodig hebben.

Zodra de aangewezen locaties zijn volgebouwd, zullen datacenter-exploitanten voor nieuwbouw moeten uitwijken naar elders. Binnen de regio ziet het college hiervoor drie locaties: Almere/Zeewolde, Velzen/Beverwijk en Oostzaan. Ook Lelystad zou een rol kunnen spelen.

Lees het hele artikel op www.computable.nl

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter