Digitale ontwrichting kan vele oorzaken hebben

WRR komt met rapport over rol en verantwoordelijkheid overheid

Op maandag 9 september zal de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een WRR-rapport uitbrengen over de rol en verantwoordelijkheid van de overheid bij digitale ontwrichting. Dan gaat het over een situatie waarbij sprake is van grootschalige digitale verstoring, een cyberramp.

De grote stroomstoring bij Schiphol, april 2018, werd onder meer veroorzaakt door een verkeerd afgestelde noodaggregaat. De check-in systemen vielen uit, vluchten moesten worden geannuleerd en duizenden reizigers bleven aan de grond.

En meer recent de stroomstoring van enorme proporties waardoor tientallen miljoenen huishoudens zonder stroom kwamen te zitten in Argentinië, Uruguay en Paraguay. Met enige regelmaat worden we geconfronteerd met verstoringen als gevolg van DDoS-aanvallen op banken waardoor (een deel van de) betaalsystemen uitvalt.

Black-out

Maar wat nu als straatlantaarns, verkeerslichten, wegbewijzering, bruggen, sluizen, een deel van het elektriciteitsnetwerk – en daarmee telefonie en internet – worden gehackt en platgelegd? Of ‘op zwart’ gaan tijdens een zware storm en springtij? Dan kan het boek Black-out van Marc Elsberg (dit gaat over de chaos die ontstaat in Europa na een grote stroomuitval) zomaar realiteit worden…


Lees het hele artikel op Computable.nl

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter