Bibliotheeksysteem Folio breidt uit met Jisc

Folio-platform biedt antwoord op de huidige behoeften van bibliotheken, en biedt mogelijkheden voor groei en innovatie die verder gaat dan de traditionele bibliotheekprocessen.

Folio, een community die opgericht is voor de ontwikkeling van een open source bibliotheekserviceplatform (Library Services Platform, LSP), gaat samenwerken met Jisc. Jisc, expert op het gebied van digitale technologieën voor onderwijs en onderzoek, zal zijn expertise inzetten als partner in het Folio-initiatief en zal tevens waar mogelijk in zijn eigen projecten gebruikmaken van de technologieën van Folio.

Ross MacIntyre, Head of Library Analytics Services bij Jisc: “Jisc wil graag betrokken zijn bij Folio en een bijdrage leveren aan de innovatieve projecten die erop gericht zijn de toekomst van bibliotheken mede vorm te geven. Als voorstander van digitale toekomstgerichte technologieën geloven wij dat Folio een belangrijk initiatief is voor bibliotheken. We willen onze leden meer keuzemogelijkheden bieden en zouden graag meer spelers zien in de markt voor bibliotheeksystemen. We staan achter de open en door de community gedreven aanpak voor het ontwikkelen van bibliotheekdiensten en de inspanningen van de wereldwijde Folio-community.”

Open langetermijnoplossing

Sinds de introductie van Folio in juni 2016 hebben veel bibliotheken wereldwijd het initiatief omarmd. Door de financiële steun van grote organisaties en de toepassing van de Apache v2 licentie zien bibliotheken Folio als een open langetermijnoplossing voor hun LSP-wensen. Het Folio-platform wordt ontwikkeld als antwoord op de huidige behoeften van bibliotheken, en biedt daarnaast mogelijkheden voor groei en innovatie die verder gaat dan de traditionele bibliotheekprocessen.

Bibliotheken kunnen er met Folio voor kiezen zelf hun platform te runnen, of vertrouwen op de hostingdiensten en ondersteuning van partnerleveranciers en consortia. Het is daardoor een passende oplossing voor bibliotheken van alle groottes, en zorgt ervoor dat de toepassing van open source niet langer alleen weggelegd is voor organisaties met veel interne technische staf en kennis. Het nieuwe bedrijfsmodel betekent dat bibliotheken niet noodgedwongen hoeven te kiezen voor één leverancier met een monolithische oplossing. Ze hebben meer keuzevrijheid en kunnen op basis van hun wensen en budget de best passende applicatie voor ieder onderdeel van het systeem selecteren. Folio is ontwikkeld op basis van een microservice-architectuur, wat ervoor zorgt dat ‘legacy’-problemen toekomstige ontwikkelingen niet in de weg staan daar geen onderdeel van het project te groot is om tussentijds vervangen te worden.

Opties voor deelname aan de community

Communityleden kunnen op verschillende manieren deelnemen aan het Folio-initiatief, bijvoorbeeld door hun kennis van specifieke werkprocessen en over functionele zaken bij te dragen, door hun visie van hoe bibliotheektechnologie zich de komende jaren moet ontwikkelen te delen, of door code te leveren en te helpen bij het (uit-)bouwen van applicaties voor het nieuwe uitbreidbare platform.

Over Folio

Folio is een samenwerkingsverband tussen bibliotheken, leveranciers, ontwikkelaars en consortia dat open source technologie ontwikkelt en bibliotheekdiensten op basis van een toekomstvisie voor bibliotheken herdefinieert en innoveert. Door te bouwen op de wensen van bibliotheken en gebruik te maken van hun expertise en de capaciteiten en mogelijkheden van leveranciers, wil Folio bibliotheken helpen de dienstverlening die ze bieden en de rol die zij spelen binnen hun organisatie opnieuw te definiëren.

Over de Open Library Foundation

De Open Library Foundation is een non-profitorganisatie die bibliotheekcommunity ondersteunt bij het leveren van een bijdrage aan open source projecten. De Open Library Foundation stimuleert open samenwerking en zorgt ervoor dat projecten kunnen (blijven) voortbestaan en dat de output beschikbaar blijft. De Open Library Foundation maakt gebruik van een Apache v2 licentie, wat betekent dat ieder individu, iedere organisatie, ieder samenwerkingsverband en iedere leverancier de open source code voor zijn eigen doelstellingen mag gebruiken.

Over Jisc

Jisc is een gerenommeerde lidmaatschapsorganisatie in het Verenigd Koninkrijk gericht op digitale technologieën en bronnen voor hoger onderwijs en onderzoek. De visie van Jisc is het Verenigd Koninkrijk het meest digitaal geavanceerde onderwijs- en onderzoeksland ter wereld te maken.

Jisc speelt een centrale rol bij de ontwikkeling, toepassing en het gebruik van technologieën door universiteiten en hogescholen in het Verenigd Koninkrijk. Deze instellingen worden ondersteund bij het verbeteren van onderwijs- en leerniveaus, de beleving van studenten, institutionele efficiëntie en onderzoek.

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter