Agile, echt? Of toch niet?

Wie weet nou precies wat agile is?

Je kunt tegenwoordig geen manager in welke sector dan ook spreken of zij of hij vertelt in een tweede of derde zin dat in hun organisatie ook agile gewerkt wordt.

In de uiteenzetting die dan steevast volgt, hoor ik allerlei termen die er dan marketingtechnisch bij horen. ‘We werken in tribes maar ook in squads’ en ‘we hebben geen chefs meer, maar wel product-owners en squad leaders’ en zo verder. Dit blijkt uit het organisatiemodel van Spotify te komen en dat schema van werken lijkt tegenwoordig te dienen als lichtend voorbeeld voor verschillende grotere multinationals.

Het doel van agile en dat die managers ook graag uitdragen, is om als organisatie mee te kunnen gaan met de steeds snellere tijd. We moeten immers razendsnel reageren om te kunnen anticiperen op een veranderende wereld. Niks mis mee. Het is meer, denk ik, om mee te gaan met de massa, want het lijkt voor iemand die al iets langer in het wereldje meedraait toch weer een zoveelste collectieve bevlieging. En wie weet nou precies wat agile is?


Lees het hele artikel op Computable

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter