Aantal ondernemingen met label UBL Ready groeit snel

Universal Business Language belangrijkste kandidaat voor volgende generatie e-facturen

Sinds de eerste twee weken van het jaar mogen liefst acht aanbieders van boekhoudsoftware, (online) e-facturatiedienstverleners en andere bedrijven het label UBL Ready voeren. Het aantal organisaties komt hiermee op 88.

Dienstverleners die het label UBL Ready mogen voeren, hebben de stappen van de UBL Ketentest met succes doorlopen, waarvan de belangrijkste voorwaarde is dat zij werken met UBL-SI (SimplerInvoicing), en hebben de intentie uitgesproken om zich voor te bereiden op de aanstaande Europese UBL-standaard. Zij mogen daarom het UBL Ready-label op hun website plaatsen.

Tot de nieuwe dragers van het label behoren BakkersSoftware, Informer Software, ViMeAv ICT, Simplicate, MAIN Energie, Urios, Actief Software en Gere-geld. De dienstverleners bedienen een breed spectrum van klanten. BakkersSoftware biedt een totaalpakket voor ambachtelijke bakkers, Urios is leverancier software-advocatuur, terwijl ViMeAv ICT software levert gericht op de detail- en groothandel.

Oorzaken snelle groei

De doelstelling van UBL Ready is onder meer dat in juni 2017 honderd organisaties het label dragen. Dat lijkt in dit tempo – het label bestaat pas sinds oktober – makkelijk te worden gehaald.

UBL staat voor Universal Business Language en wordt in Nederland en door Europa als belangrijkste kandidaat beschouwd voor de volgende generatie e-facturen. Het label UBL Ready bevordert dat e-facturen kunnen worden uitgewisseld met leveranciers, klanten, overheden, via bijvoorbeeld boekhoudpakketten en billing service providers.

Friso de Jong is werkzaam voor Platform E-factureren en mede-oprichter van het label. Hij ziet verschillende redenen voor de snelle groei. ‘UBL Ready is een voorzetting van de UBL Ketentest; een project uit 2015 om UBL-functionaliteit in te bouwen bij zoveel mogelijk aanbieders van boekhoudsoftware en andere dienstverleners. Daar zaten al vijftig ondernemingen bij. Verder is het label kosteloos en makkelijk te verkrijgen. De onderneming moet zorgen dat de software klaar is, de output-validatie vindt vervolgens door ons plaats. Verder helpt het dat UBL een verplicht format gaat worden en dat we een groot netwerk hebben. Ook zien bedrijven nu van elkaar dat ze het label aanvragen.’

De Jong plaatst wel een kanttekening bij het succes. ‘Het zijn nu nog vooral softwareleveranciers die het label voeren. Het zou ook mooi zijn als grote eindgebruikers het label gaan gebruiken. Dat zien we nog niet gebeuren.’ Ook was het volgens De Jong voor de markt prettiger geweest, wanneer de overheid ook voor UBL-SI had gekozen in plaats van het eigen dialect UBL-OHNL. ‘Die variant geldt overigens alleen voor de 86 rijksoverheidsdiensten, is niet backwards compatible en kan alleen aangeleverd worden via Digipoort.’

Mark van der Heijden, redacteur VIP

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter