3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders gepubliceerd

 

Is jouw wachtwoord gestolen? check het op deze site

Vandaag worden 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders gepubliceerd in een zoekmachine. Deze wachtwoorden zijn verzameld uit verschillende grote datalekken waarin gegevens van gebruikers zijn buit gemaakt. Onderzoek van Symantec leert dat consumenten veel kunnen doen om de beveiliging van persoonlijke data te verbeteren.

Uit het Norton Cyber Security Insights Report 2017 is onder meer gebleken dat 1 op de 10 Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al hun online accounts en dat 44% van de bevolking wel eens een wachtwoord deelt met een ander. Dit heeft er toe geleid dat zeker 10% van de Nederlanders slachtoffer is geworden van misbruik van sociale media accounts en maar liefst 1 op de 20 slachtoffer is geworden van identiteitsfraude.

Onderstaand vind je een kort statement van Nick Shaw, vice president en general manager voor Norton EMEA. Hij benadrukt waarom het belangrijk is dat consumenten met zorg omgaan met wachtwoorden om schade te voorkomen.

 

Nick Shaw, vice president en general manager voor Norton EMEA

In het afgelopen jaar ondervonden 1 op de 20 Nederlanders dat cybercriminelen persoonlijke data hadden gebruikt om identiteitsfraude te plegen. Als er grote hacks hebben plaatsgevonden waarbij persoonlijke informatie is buit gemaakt wordt deze verhandeld op het dark web. Criminelen kopen hier de benodigde data om identiteitsfraude te kunnen plegen. De mensen aan wie deze informatie toebehoort lopen daarom een grote kans slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

Wanneer een hack heeft plaatsgevonden zouden consumenten de volgende tips aan moeten houden:

Verander gebruikersnamen en wachtwoorden van online accounts. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor computers, IoT apparaten, WiFI netwerken en online accounts. Gebruik geen veel voorkomende of makkelijk te raden wachtwoorden zoals “123456” of “wachtwoord”. Verzin complexe wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en wijzig ze regelmatig. Maak ook gebruik van verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden voor verschillende accounts zodat de schade beperkt blijft als er op een account ingebroken wordt.
Wees op de hoede voor e-mails die refereren aan de hack, er is vaak een toename in phising poging na de bekendmaking van grote hacks.
Wees voorzichtig met websites die aanbieden te controleren of inloggegevens deel uitmaken van een hack. Kwaadwilligen kunnen de ingevoerde informatie gebruiken om te identificeren wie er bezorgd is om gehackte accounts en deze gebruikers afpersen. Gebruik gratis hulpmiddelen zoals Norton Safe Web om te controleren of websites betrouwbaar zijn.
Ga niet in op aanbiedingen om tegen betaling persoonlijke gegevens te wissen uit gelekte databestanden, omdat dit simpelweg niet mogelijk is. De informatie is reeds publiekelijk beschikbaar en veelvuldig gekopieerd.
Let goed op bank saldo’s en andere financiële accounts. Als de financiële instelling waar u gebruik van maakt een optie heeft om u te waarschuwen als er verdachte activiteit wordt waargenomen, maak er gebruik van. Mocht er een waarschuwing van verdachte activiteit worden verstuurd, reageer hier dan zo snel mogelijk op om schade te voorkomen

Anderen lazen ook

Laat een bericht achter