1814 x gelezenReageer
Nieuwe tarieven PostNL
Nieuwe tarieven PostNL
19 september 2013

PostNL voert verschillende tariefwijzigingen door. Hiermee wordt invulling gegeven aan de tariefruimte die minister Kamp van Economische Zaken heeft gegeven om de universele postdienst (UPD) uit te kunnen blijven voeren. De Autoriteit Consument & Markt heeft ingestemd met de verhoging.

Voor het versturen van brieven in het binnen- en buitenland gelden vanaf 1 januari 2014 de volgende nieuwe tarieven:

  • Basistarief Nederland: 0,64 euro
  • Basistarief voor brieven met buitenlandse bestemming: 1,05 euro
  • Basistarief frankeermachines Nederland: 0,56 euro
  • Voor de Decemberzegel geldt in 2013 een tarief van €0,55. Ook de tarieven in de zakelijke markt stijgen.

Het basistarief voor verzending van een pakket blijft ongewijzigd.

In zijn brief aan de Tweede Kamer van 3 juni 2013 heeft minister Kamp laten weten extra tariefruimte te creëren om tariefstijgingen in 2013 en 2014 mogelijk te maken. De tariefstijging is getoetst door de toezichthouder op de postmarkt, de Autoriteit Consument & Markt.

De minister schrijft dat aanpassingen in het geheel van de UPD-verplichtingen en van de tariefruimte noodzakelijk zijn om de toekomst van de UPD te waarborgen. De UPD is voor PostNL verliesgevend door de forse daling van het aantal verstuurde brieven. PostNL bespaart zelf maximaal op de kosten met een reeks ingrijpende reorganisaties.

Boven verwachting
Het postbedrijf liet tevens weten dat zij verwacht dat het onderliggend cash bedrijfsresultaat van PostNL over 2013 hoger zal uitkomen dan de huidige afgegeven bandbreedte van € 50 tot € 90 miljoen. Dit is gebaseerd op de resultaten van de afgelopen twee maanden.

Reageren

*verplichte velden
 
  •